GOD FORTSÄTTNING

Godmorgon och välkommen till 1 januari 2022.

Nästkommande 2 veckor kommer gymkort gå som smör i solen. Så många har bestämt sig att NU ska jag börja.

Jag ska börja träna och det kommer bli starten på mitt nya jag. Efter snart 20 år i branschen så ger jag mig rätten att generalisera lite. Majoriteten kommer inte hålla fast vid det löftet.

Samtidigt så är jag helt på att det finns ingen bättre tid att börja än just nu. Då menar jag inte panikartat köpa träningskort och eventuellt sätta höga orimliga krav på vad träningen faktiskt kommer ha för effekt.

Nu är det inte så att jag påstår att träning inte är bra. Träning är fantastiskt och t o m viktigt för hälsa.

SÅ SPÄNNER BYXORNA LITE EXTRA EFTER HELGERNA?

Få inte panik och starta panikartat att ”banta” ”hetsträna” och hoppa på alla tidnings dieter som kommer finnas på första sidorna. Eller stressanmäla dig till program som härjar på sociala medier.

Att byxorna spänner kan såklart vara en liten viktuppgång, men den består inte av ”bara” fett. Alkohol, dålig sömn, lite mer kolhydrater och salter samlar vätskor i kroppen.

Om du bara återgår till din vanliga kost och rutin så kommer du förmodligen om en vecka vara dig själv.

f

Det du gör mellan jul och nyår är sällan det som ställer till det utan det du gör mellan nyår och jul ?

Så just därför önskar jag att du inte börjar göra en massa utan plan och allt på en gång eller lägga för stor vikt vid träningen, som den enda lösningen.

Januari kan visst vara en grym start på din hälsoresa men starta istället med en plan som kommer hålla mer än 2-3 veckor in i januari.

FUNDERA

Sätt dig ner och tänk på vad ditt mål är. Fundera över varför du önskar förändringen. Och fråga dig själv är du redo att göra jobbet. För här kommer den stora återkommande visdomen. För att komma till ett nytt ställe kommer du behöva byta väg.

Den vägen du väljer ska också vara hållbar, så när du väljer t ex att hoppa på ett program någon säljer fundera över om det är något som kommer vara hållbart för dig på sikt.

Ska du träna 2 ggr/vecka eller 6 ggr – hur länge kan du upprätthålla träningen då? Eller programmet låter dig själv välja hur många gånger du har möjlighet att träna.

För att vara med måste du också köpa en massa tillskott som kommer ”vara” till hjälp på din resa, tillskott som du ”måste” ha på abonnemang? eller handlar det om att lära dig att äta på ett sätt som både kommer vara näringsrikt och hållbart över tid.

Kommer kostomläggning kräva att du lagar flera middagar eller kan du och din familj enkelt äta samma med vissa justeringar?

Du är nog med på vad jag menar. Vi kan visst ha en dröm och ett mål att träna 5-6 ggr i veckan. Många gör det. Frågan är om du där du är just nu kan få ihop det. Eller om det är rimligare att det får bli det långsiktiga målet. Och om en massa pulver och piller är lösningen? Var det pulver och piller brist som gjorde att du hamna där du är? Jag gissar att så inte är fallet.

MINA TIPS TILL DIG ÄR

Ha is i magen.

Hoppa inte på något i panik och utan eftertänksamhet.

Se till att din nya plan kommer bidra till ditt liv och inte skapa mer stress.

Fundera över vart du behöver börja, kosten? sömnen? vardagsmotionen? träningen?

Bestäm vad målet med med ovan ska vara.

Och sätt igång, själv eller med hjälp av någon i januari på en måndag eller söndag eller februari, men se till att du gör det genomtänkt, för dig själv och inte i panik efter julhelgerna för att byxorna satt åt lite.

God fortsättning önskar jag dig och må 2022 vara ditt hälsosammaste år.