NORMAL VIKTIG

Över Viktig – Under Viktig

Släpp dessa – Du är alltid Super Viktig!

Jag är medveten om hur min kropp ser ut, jag har saker jag är nöjd med jag har saker jag inte är lika nöjd med. Jag har stunder där jag älskar min kropp och känner mig stark och det finns stunder där jag inte trivs alls och känner mig missnöjd. Det finns stunder där jag är så imponerad över vad min kropp klarar av och stunder jag förundras varför den inte klarar vissa saker.

När jag speglar mig ser jag olika saker, när jag ser foton av mig ser jag olika saker. Detta är mina tankar mina känslor och inget någon kan förändra med sitt tyckande.

Jag kan kanske hålla med om det du tycker om mig, eller så skapar din kommentar en obekväm känsla hos mig eller blir jag glad. Men ska du ge mig din åsikt om mig om jag inte har bett om den?

 

Innerst inne vet jag

Jag är dock väldigt medveten om vem jag är och min vikt och hur denna påverkar hälsan. Detta gäller nog alla.

Är man överviktig, vet man garanterat att detta kan förknippas med vissa risker.

Är man underviktig, vet man säkerligen också att detta inte är hälsosamt för kroppen, att det är en stressor som kan sätta vissa sker ur spel.

Är man normalviktig så kan det vara så att man inte alls känner sig så, man kanske upplever sig som både överviktig och underviktig. Och normalvikt är inte heller en garanti för hälsa då vikten inte speglar vår insida.

Vi behöver alltså inte en massa människor som ska berätta för oss om vår vikt. Vi har allt som oftast fullt bry själv med den.

 

Bedömning

Att hela tiden definieras och bedömmas utifrån sin vikt, jag tror alla oavsett har varit med om det.

När du är ”normal viktig” få du inte ha en dag där du känner dig ”tjock” inte tillfreds med dig själv. För hade jag haft Din kropp hade jag varit såååå nöjd!


 

Du får inte vara ”under viktig” Du bör äta upp dig! Du bör även vara tacksam för denna låga vikt, du kan ju äta allt skräp utan att det syns! Jag är avundsjuk på dig.

 


 

Du får inte vara ”över viktig” för det är ju inte bra för dig, du bör passa på vad du äter så du inte blir större. Jag avundas dig för du verkar inte bry dig om ditt utseende, du verkar inte se din övervikt.

Fördomar

Vi möts och möter alla med fördom p g a våra utseenden och vikt, medvetet eller ej, gör vi detta allihopa, du kan inte påverka den tanke som dyker upp, men du har all makt att sen hantera den tanken. Att påverka ditt bemötande och dina ord.

Kanske för visuella muskler direkt till tanken på styrka och tränad. Men rutor på magen säger inget om bålstyrkan utan snarare om fettprocenten. För rutor på magen har vi alla, dem är bara mer eller mindre synliga.

Dock vill jag inte heller glorifiera de olika vikterna! Utan Snarare neutralisera, avdramatisera dem. Önska dem till en icke sak, något som finns som vi vart och en kan förhålla oss till som vi vill och önskar för oss själva, men för andra att låta bli.

Önskar dig rätten att känna vad du vill om din kropp, oavsett kropps storlek ska du ha rätten att känna dig smal – tjock- lagom. Du ska få ha dina dagar och känslor utan att någon påpekar att du inte får känna så.

Vi antar att vi vet, men på riktigt vet vi inte

Inte vet jag vad du känner hur du mår eller vad du får för kommentarer om din vikt. Inte heller hör jag dina tankar när du speglar dig. Och dina ögon avslöjar inget! Inte vet jag vad som är grunden till att just du är vart du är, din historia. Hälsa det jag jobbar med, den kan vara bra och dålig oavsett din vikt.

Jag möter ”normal vikt” med förfettad insida, med dålig blodsocker reglering. Där man inte förstår varför man inte mår bra när man är ”normal” viktig.

Jag möter ”under vikt” där en mage är i obalans och påverkar livet. Där man är sorgsen över att kläder hänger. Och kämpar med att äta upp sig.

Jag möter ”övervikt”, med högt blodtryck. Där man älskar sin kropp. Men också har ett liv bakom sig att försöka passa in i normen.

Jag möter också personer i alla dessa vikter med fin fina värden. Med tankar om sig själva som antingen lyfter eller dränker dem.

 

Så vad definierar din hälsa då?

Jag undrar….

Vaknar du pigg och utsövd?
Har du energi till det du vill i livet?
Tänker du fina tankar om dig själv och andra?
Ser du ljust på livet ? eller är allt mörkt grått ?
Tar du ansvar för dig och ditt eller är det oftast någon annan eller omständigheternas fel?
Vilka är dina hinder? Vilka är dina möjligheter? Kan du ta dig runt dem? kan du se dem?
Matar du din kropp med den näring den behöver?
Ger du ditt sinne utmaningar och tid för reflektion?
Låter du kroppen vara i rörelse som den är skapt för?
Skapar du utrymme för nedvarvning och återhämtning?


 

Detta är din hälsa, du är en helhet, ditt inre och ditt yttre och din tanke är lika viktiga delar av det som är du, skapar dig, ditt mående! Att du sover är lika viktigt som rörelse och maten du äter. Med detta skapar du din hälsa. Så ta hand om dig och din kropp, ge dig plats för att skapa den person du vill vara, det mående du önskar. Ta hand om dig så du håller för det du önskar i livet. Ta ditt ansvar för din hälsa.

För du är Super Viktig!

Inte ”över”, ”under”, ”normal” Viktig.

Utan Viktig På riktig Super viktig!!

Samantha underskrift